PREKO ČERI NA AROMATIČNO POPOTOVANJE
MOJA ZGODBA
KAKO SEM NASEDLA LAŽNI PROPAGANDI 1. DEL - GLUTEN
O glutenu nam govorijo, da povzroča avtoimuno bolezen, ki jo imenujejo celiakija. Pa je to res? Moja zgodba raziskovanja se je pričela leta 2018, praktično že meseca januarja, do tega pa sem prišla po letu dni. Delala sem na recepciji v t.i. ruskem turnusu, ki temu turnusu ni bil niti malo podoben, ampak povsem zmešan. Takšni so po 4 mesecih postali tudi moji hormoni. Najprej sem dobivala neredne menstruacije, kasneje pa so krvavitve kar trajale, sicer v manjšem obsegu, trajale pa so skoraj pol leta neprekinjeno. Ginekolog ni našel konkretne razlage za ta čuden pojav, kot vsi zdravniki konvencionalne medicine, bi on to »zdravil« s hormonskimi tabletkami, kar pa sem gladko zavrnila. Postavila sem ga v zelo neugoden položaj, saj ni vedel, kaj bi. Ker mi je zdravje pomembnejše od drugih stvari, sem v službi dala odpoved in šla na razgovor za, recimo temu, bolj normalno službo z bolj normalnim delovnikom. V istem času sem dobesedno presedlala z vsejedstva na veganstvo. Težava, ki je nastala, je bila, da nisem bila vešča kombiniranja hrane in sem se malce izgubila. Po 6 mesecih mi je uspelo povrniti v ritem mentruacije, ki jih imam še danes urejene.
MOJA ZGODBA 2. DEL
V času dela v tej drugi službi, bila je ponovno recepcija, se mi je
prvič v življenju pojavil pojav, ki mu stroka pravi »napad
panike«. Bilo mi je zelo čudno, saj ni obstajal nek utemeljen
razlog za ta pojav, ni bil napet dan, ampak mirna sobota. Spomnim se,
da sem pila kavico na recepciji, ko je zazvonil telefon. Ko sem
dvignila slušalko, me je oblil hladen pot, noge sem imela čisto
mehke, srce mi je začelo nabijati in sapa je postala vse plitvejša
in dihanje vedno hitrejše. Umaknila sem se v drug prostor in se
usedla. Poskušala sem z dihanjem umiriti zadevo, vendar brez uspeha.
Bila sem priča posmehu, zafrkavanju sodelavcev, medtem, ko sem si
sama klicala reševalno službo (v tem stanju pač ne veš, za kaj
gre, sploh če je prvič). Ulegla sem se na tla in sodelavka me
je poskušala umiriti. Reševalci so prišli po 30 minutah, zdravnik
pa je izjavil samo: vi ste tukaj končala. Razlog: bila sem izgorela.
EKG in nivo kisika sta bila normalna. Teh občutkov se ne morem
rešiti niti danes in po tem dogodku sem še večkrat doživela
»popotresne sunke«, tudi med vožnjo v avtu, kar ni bilo prijetno.
Po tem dogodku, ki me je zelo močno zaznamoval in se z njim borim še danes, sem sklenila, da ne pošljem več nikamor nobene prošnje za delo. Tako sem »sedela« na partnerjevi plačilni listi, saj za prejem nadomestila nisem imela polnih 9 mesecev zaposlitve. Nisem se več sekirala, saj sem tako podoživljala napade panike. Septembra istega leta sem bila s strani organizatorja dogodka Ironman Slovenian Istria skupaj z dvemi dekleti povabljena na udeležno kot promo ekipa. Svoj fokus sem vrgla na pripravo in odpeljala sem ga z odliko. Zasedle smo tretje mesto, jaz pa sem če cel dan umirjala aritmijo.
MOJA ZGODBA 3. DEL
Po Ironman dogodku smo sedeli za mizo v kavarni Kapitanija in v tem trenutku se mi je sesul svet. Dobila sem sporočilo, da mi je umrla babica. Teden dni potem, se mi je sesula ščitnica. Nisem mogla več normalno pogoltniti sline, hrana se mi je zatikala v grlu, pričela sem se rediti. Sklenila sem, da resno umirim konje. Šla sem na temeljit pregled krvi v Ljubljano, od koder sem dobila obvestilo, da so našli težavo in da predlagajo dodatne preiskave, ki so potrdile moj sum na hipotirozo. Nivo TSH je bil 5,7. Dobila sem laboratorijski žig. Vseeno sem želela še preverit pri tirologu, zato sem se naročila na pregled. Ni bil čisto stoprocenten, ali bi podpisal Hašimoto ali ne, kljub temu sem ga prosila za eno škatlico Euthyroxa25, če se mi slučajno plan kje zalomi. Tabletam je rok potekel nedotaknjenim. Po 6 mesecih sem ponovno merila TSH, pokazalo je 2,4. Bila sem ponosna, da sem zmogla na prehrani in ob konkretni uporabi eteričnih olj rešiti ščitnico, ki od takrat normalno deluje in zdaj tudi izgubljam pridobljene kilograme. Včasih me je prijelo, tako za zabavo, in sem testirala hrano, ki jo tirologi odsvetujejo v primeru obolenja ščitnice: ponavadi brokoli, cvetačo, brstični ohrovt in podobno. Prenajedala sem se je in ni bilo nobene reakcije. Takrat se mi je posvetilo vprašanje: od kdaj je komu hrana rastlinskega izvora še škodila?! To je farmacevtski »zelnik«, kjer rastejo tablete, ki jih vi »morate« jemati, ker jih vaša ščitnica »potrebuje«.
Moja ščitnica deluje normalno že 4 leta po tem dogodku. Je pa treba priznati še eno zadevo. Ščitnica je limfatični organ. Kaj to pomeni? To pomeni, po zelo domače: če ne pijemo dovolj tekočine, se začne tkivna tekočina, ki ji pravimo limfa, gostiti. Tako se lahko vnamejo bezgavke, ki filtrirajo to limfo in tudi ščitnica. Torej več tekočine, da odplaknemo odplake iz telesa, kar dela limfa. Druga zadeva pa je gibanje. Če se ne gibamo, se telo in limfa ulenita. Limfa se ne pomika. Velik poudarek je tudi na stresu, vendar menim, da se le-ta že preveč komercialno izrablja za vsak slab način delovanja v našem življenju.
SPET GLUTEN
Da se zdaj malo vrnem na slavni gluten. To je beljakovina v žitu, torej, sama po sebi, kot sestavina, nenevarna. Povzročala naj bi občutljivost do intoleranco (celiakijo). Hrana, ki je pridelana na naraven, ekološki, domač način, teh težav ne povzroča. Zaradi moje ščitnice, nekje sem prebrala, da je gluten lahko vzrok za hipotirozo. Zato sem se spet odločila za malo iritacije moje ščitnice. Spravila sem se testirat razliko med glutenskimi in brezglutenskimi izdelki. Moram priznati (pa ne bom omenjala blagovnih znamk, da me kdo ne toži), da so bili rezultati testov brezglutenski izdelkov ogabni. Testenine so mi smrdele kot greznica, voda se je obarvala, bile so brez okusa, plastične. To sem jedla pol leta, izmenično ene in druge Največja razlika je bila v okusu in vonju, kar se tiče draženja moje ščitnice, ni reagirala na nič. Torej gluten sam NE vpliva na ščitnico!
Gremo naprej. Edina razlika, torej da se pri nekomu pojavijo te težave, je ta, da je bilo ŽITO kontaminirano s škropivi. V vašem telesu se je tako zgodil vnetni proces, telo je prepoznalo toksin in se ga je hotelo znebiti na vsak način. Kako to rešimo? Najdemo si lokalnega mlinarja, ki ima dobre reference, ali pa si nabavimo lasten mlinček za žita ter celo žito meljemo sami. Pomembno je, da pri nakupu žita zahtevamo certifikat, kjer mora biti navedena država porekla in podatki proizvajalca! Če zadeva izhaja iz ZDA, J. Amerike, prste stran! Zakaj? Tam so korporacije pod nazivi Dupont, Monsanto, v Evropi pa Syngenta dobesedno ugrabile zemljišča za pridelavo GMO žita s škropivi, ki domačinom povzročajo vsaj raka, če ne samo hude gospodarske škode. Kruh in testenine se navadite izdelovati doma. Ni zahtevno in je lahko zelo sproščujoče, ali pa kupite od lokalnega proizvajaca.
LAŽI IN PREVARE – PREHRANSKI DODATKI
Zadnja stvar, o kateri bi spregovorila, so tako »potrebni« prehranski dodatki. Kot aktivna športnica, navdušena cestna kolesarka, sem pojedla že premnoge različne gele, ploščice in spila že precej različnih elektrolitskih napitkov. Poleg tega sem jedla še aminokisline (BCAA) in prenašala bizarne občutke mravljincev na ustnicah in druge »potrebne bombone« ker to »moje telo nujno rabi«. Pa je to res? Roko na srce, koliko rekreativnih športnikov si da pred nakupom katerihkoli prehranskih dodatkov pregledat kri in opravi pregled pri specialistu medicine dela, športa in prometa? Morda 1 od 500? Kupujemo, ker na Giru in Touru »to tudi jejo in pijejo«. Kaj je črno dejstvo tega? Izčrpava vam adrenalne žleze. V momentu jemanja poživil ste močni in traja dokler to jemljete, kaj pa, ko s tem nehate? Po določenem obdobju postanete tako utrujeni in izčrpani, da komaj vstanete iz postelje, ker izčrpate svoje adrenalne zaloge. Vaše adrenalne žleze se uničijo. To sicer počnemo vsak dan, brez, da bi se tega zavedali, ko gremo na jutrajo kavo v najbližji bife. Podobno deluje tudi zeleni čaj, torej, vse, kar deluje kot poživilo.
Ne bom o znamkah, nekatere so mi dvigovale želodčno kislino, druge so bile presladke, s preveč čokolade, tretje so mi obležale v želodcu... Ne gre za to, da se nekdo spreneveda, ne ve, kaj bi rad, ipd....gre za to, da je nastala že taka poplava vsega tega, da se resnično vprašaš, če vsak trdi, da je to »najboljša ploščica ali gel«, ali je res vse, kar piše na papirčku, resnica vsebine?! Včasih sem si zaradi stranskih učinkov želela, da bi raje pojedla sladkor iz tiste 5-gramske vrečke, ki jo dobiš zraven kave. Torej, da ne bom predolga. Imam gastritis, torej moram precej paziti, kaj pojem. Do danes mi NOBENIH težav ne delajo ploščice znamke Livity in RawBite, še najboljša mi je "frutabela" is stisnjenega sadja. Kar se gelov tiče, so praktični, sploh ko tečeš ali kolesariš v klanec, vendar, ali ste se kdaj vprašali, kakšna je kemijska sestava gela, ko ga »hladnega« kupite v trgovini in gela, ki ga pojeste pri +30 stopinjah Celzija? Meni so segreti geli nagravžni, poješ pač, ker rabiš elektrolite in energijo, vendar, večkrat se mi je utrnila ta misel, ne poznam pa nikogar, ki bi raziskal kemijsko ozadje tega. Kemijska struktura snovi že po »defoltu« v segretem in ohlajenem stanju ni enaka.
Ko sem zelo zmanjšala uporabo gelov in povečala uporabo res dobrih ploščic, se mi je tudi želodec precej izboljšal. Gastritisa skoraj ni več. Sčasoma sem našla svojo recepturo na kolesu, ki se ji večina smeji: vozim ali na cedeviti ali pa na kombinaciji železa in magnezija z dodatkom soli. Testirala sem tudi znamko Ndure, ki se mi je obnesla nad pričakovanji, tako po gelih kot po pijači. Kar se tiče »kapsulastih« dodatkov, občasno, če me napiha, vzamem C-vitamin in cink, pa še to od človeka, ki ga poznam osebno, ime mu je Aleš, in ki mi je že prej rešil žile. To je podjetje Vitalno-telo.si. Ne delam nobenih plačanih reklam! Pišem na podlagi izkušenj, rezultatov.
MOJA PREDSTAVITEV IN POVABILO
Morda bo moja izkušnja komu pomagala in vesela bom za to. Za vse, ki ste si vzeli čas in prebrali mojo zgodbo, se zahvaljujem, upam, da vam je doprinos.
Nisem zdravnica in nisem »prehranski ekspert«. Zapisala sem samo svojo resnico spopadanja z opisanimi težavami in kako sem jih rešila. Hočem dokazati, da se da in da se vam ni treba bati, odrekati ali jesti tablete, zato, da bi se bolje počutili, shujšali, popravili ščitnico. Hočem dokazati, da je HRANA tista, ki zdravi. Če mi ne verjamete, ker vedno se najdejo g/ga Skeptik, predlagam, da si sposodite knjigo dr. Jeana Valneta -The practice of Aromatherapy ali pa poslušate Špelo Vehar, ki je do svojih spoznanj, ki jih deli s svetom, ravno tako prišla na podlagi lastnih izkušenj. To je reklama :) Torej, hrana je tista, ki zdravi, eterična olja so tista, ki vas podpirajo in tudi zdravijo, so vaša opora, ko vam v življenju kaj stopi na pot.
NA POT AROMATERAPIJE
Izkušnja s paničnim napadom me je pognala v svet aromaterapije, s katero sem se sicer prvič srečala kot maserka v Šmarjeških Toplicah in to delo mi je dalo resničen zagon in motivacijo. Občasno sem v masažnem prostoru uporabila kakšno kapljico eteričnega olja in dobila super feedback (šefi niso bili najbolj navdušeni, ker je material drag 😃 ). Nato sem zase intuitivno nabavila eterična olja: bergamotke, cedre, origana, timijana, limone, ciprese, sivke in bazilike. Nisem poznala kemijske sestave, niti namena uporabe, niti pravil igre koncentracije. Danes gledam na ta začetek s ponosom, izbrala sem namreč vsa eterična olja, ki odpravljajo čustvene in fizične toksine iz telesa, za revitalizirajo, so opora v težkih trenutkih in pomagajo izkašljati tisto, kar tiščimo v sebi, nas zavarujejo pred samim seboj in nas odpirajo na čustvenem in duhovnem področju. Torej, če pustimo, da nas intuitivnost vodi, bomo bogato nagrajeni.
Čutim, da je moje poslanstvo pomagati ljudem, ne le na duševnem področju, ki je zadnji čas najbolj razvejano, temveč tudi na področju, ki ga pokriva komplementarna medicina. Imam pričevanja, ki govorijo sama zase. Od rešenega kolena pred operacijo menjave kolena do rešene rame z glino. Stranke mi dajejo pozitivne povratne informacije o kremah, tuš gelih, mazilih.
Moj cilj in poslanstvo je, da vsakega človeka obravnavam posebej,
kot unikat, kar Ste, in ne kot predmet na tekočem traku, kjer se mu
gleda le obolel organ.Ker ta organ je "bolan" zaradi nečesa v vašem telesu, ki ne deluje tako, kot bi moralo.
Aromaterapija je široka, celostna, personalizirana, torej holistična. Pri njej pogledamo vašo dušo, telo, čustva, fizično stran.
Vabim Vas, da se mi pridružite na mojem in Vašem popotovanju, da si dovolite vstopiti v ta svet brez predsodkov, brez skrbi, brez strahu. V svojih objavah Vam razložim, kako si lahko pomagate sami z eteričnimi olji, meditacijo in skrbjo zase. Dovolite si biti veseli in srečni.
Vesela bom, če mi boste zaupali vaše težave in potrudila sem bom 99%, da Vam pomagam, kolikor lahko. 1% prepustim Višji sili :)
Saša










Komentarji
Objavite komentar